lördag 11 juni 2011

UAH bekräftar: Det blir varmare!


Kollade på en sattelitbaserad temeraturserie som heter UAH lower troposphere global mean. Data finns bara sen 1978. Om man räknar på trender etc. som jag gjorde i förra inlägget så bekräftas detta (landbaserade) resultat. 15-års trenden (liksom trenden för hela serien) ligger på ca. 1.4 grader per sekel och tio-års trenden på ca. 0.8 grader per sekel. Klicka på bilderna för att förstora.Om man tittar på en andra ordningens polynom-approximation och plottar lutningen i enheten temeratur-ökning per sekel så får man figuren nedan. Nog känns IPCC's prediktioner ganska rimliga och mitt tips ligger på 3 graders temperaturökning från 2011 till 2100. Men jag satsar inga pengar på mitt tips - "To be conscious that you are ignorant is a great step to knowledge."klimatbluffen skriver man vidare om att globala uppvärmningen har avstannat och redovisar UAH temeraturdata, men utan att kunna dra de rätta slutsatserna. Nog borde någon av de lärda herrar och damer som huserar där kunna räkna lite, eller åtminstone printa ut kurvan och dra en rät linje med linjal? Men man kan säkert åka till frihetsfester i många år framöver och lura åhörarna genom att ändra på y-axelns skala, suck!

3 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om att medeltemperaturen ökar men begreppet "globala uppvärmningen" är rent skitsnack. Det är inte människan som har orsakat klimatets skiftningar - det är en helt naturlig process som har pågick även innan människan började härska över jorden. Medeltemperaturen har alltid skiftat och det finns väl inga bevis för att människan har orsakat detta? ;)

  SvaraRadera
 2. Glad att vi är överens på punkt 1: Temperaturen ökar (många försöker förneka detta). Punkt 2 blir då om människan orsakat detta? Om detta kan man säga att det finns solid vetenskap bakom teorin att C02 skapar växthuseffekt och att den påverkar temperaturen på jorden. Frågan är i hur stor grad den gör det? CO2 halten har genom mänsklig påverkan ökat under samma tid som vi observerat en långsiktig temperaturökning så det är en naturlig slutsats CO2 har, helt eller delvis, gett upphov till temperaturstegringen. Punkt 3 är vad vi ska göra åt saken.

  SvaraRadera
 3. Klart att det blir varmare. Klart att det är naturligt. När det var som kallast hade vi istid. Hur blev vi av med den om det inte blev varmare? Vem skapade den värmen? Människan?

  Även den som inte tror att det är människan som gjort så att jorden blivit varmare tycker nog att det är viktigt att ta hand om vår miljö. Det som är möjligt för oss, i vr tid. Sen tar andra över.

  Tänk vad vi gjort. Man kan t.ex bada i Stockholms ström.

  Det behöver inte vara så stort, och dyrt, som att rädda jorden. Det klarar vi ändå inte, om den nu står i fara för undergång.

  SvaraRadera

Stickan's Blogg

Välkommen till Stickan's Blogg. Här kommer jag att skriva om det som intresserar mig för tillfället. I början var det mycket snus och politik men på senaste tiden har det mest varit klimat.