fredag 23 november 2012

Temperaturen ...

... den stiger på jorden, närmare 40 än 37!

Det inser väl alla vettiga människor när de får ta del av den temperatur-statistik som finns tillgänglig? Svar: Ja! Alla vettiga människor inser det, precis som de inser att jorden är rund, att människor har landat på månen och att rökning är farligt.

Sen finns det andra människor som ser konspirationer i alla riktningar och som likt strutsen sticker huvudet i sanden. De kan kallas klimatförnekare, klimatskeptiker, klimattalibaner, klimatstrutsar, klimatförvillare, klimatextremister eller klimatbovar. Själva kallar de sig klimatrealister men realister är de nog minst av allt.

Den sista veckan har Sveriges ledande förnekarsamling gått i taket eftersom världsbanken publicerat en rapport som manar till handling för att stoppa klimatförändringen som pågår. Själv tycker jag det är bra att klimatfrågan lyfts upp , det är nog trots allt mänsklighetens viktigaste fråga och största utmaning.

Strutsarna argumenterar som vanlig på ett osammanhängande sätt. Det har inte blivit varmare, man fuskar med statistiken! Det har blivit varmare, men det är naturlig variation, och sista decenniet har uppvärmningen stannat av! Det blir varmare men det beror inte på koldioxiden, det är temperaturen som styr koldioxidhalten! Det blir varmare och det kan till viss del bero på koldioxiden, men den har liten påverkan! Det blir varmare, och det beror på koldioxiden, och det är bra, för värme är skönt här i Norden och koldioxid är livets gas!

Att uppvärmningen stannat av är ett återkommande argument, likt en spelare som minns alla småvinster, men glömmer att han förlorar i det långa loppet, tittar man på trender för kortare perioder, typ 10 år, och säger att trenden är negativ eller noll. Man kan faktiskt titta på de senaste 45 åren och enbart se negativa trender, trots att den totala trenden är klart positiv. I figuren nedan ser man att trenderna 67-77, 77-87,87-94,94-97,97-02,02-12 alla är negativa! Trots detta är trenden 1967-2000 positiv och trenden 1967-2012 ännu mera positiv. Uppvärmningstrenden har alltså ökat och säkerställts det senaste decenniet!


Klarsynta är strutsarna sannerligen inte, men extremt aktiva på bloggar och i tidningarnas kommentarsfält. Sen tror man att detta speglar opinionen! Knappast, det är extremister och fanatiker som har energi att tillbringa all sin tid med att sprida dynga på nätet. Vanligt folk ser ju "På spåret" och "Skavlan", vilket jag ska återgå till nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stickan's Blogg

Välkommen till Stickan's Blogg. Här kommer jag att skriva om det som intresserar mig för tillfället. I början var det mycket snus och politik men på senaste tiden har det mest varit klimat.