lördag 6 februari 2010

Svenskt Snus Äger

Nu går ett gäng allianskvinnor med (förstås) Barbro Westerholm i spetsen, till attack mot försöket av handelsminister Ewa Björling, att möjliggöra svensk snusexport. Artikeln "Regeringens snuskampanj skadar Sveriges varumärke" finns att läsa i DN. Trots många försök att påvisa betydande hälsorisker kopplade till snusanvändning, finns fortfarande endast mycket svaga indikationer. Denna yttring av hälsomani är, förutom att vara ovetenskapligt, också ett hot mot folkhälsan och den personliga friheten.

Hot mot folkhälsan? Jo därför att snus är en i stort sett ofarlig drog som minskar t.ex. rökning och sockerkonsumtion. De svaga samband mellan t.ex. cancer i bukspottkörteln och snus som hittats kan kan även hittas mellan samma cancertyp och sockerkonsumtion (exempelvis socker i kaffet eller två glas läsk om dagen). Om någon slutar snusa så är det mycket sannolikt att dennes sockerkonsumtion ökar och cancerrisken skulle därmed vara oförändrad, om vi nu antar att de fåtaliga studierna gällande snusets risker är riktiga (vilket de troligen inte är, eftersom Sverige, med sin höga snuskonsumtion, har en minskande och låg frekvens av cancer i bukspottkörteln, faktiskt en av de lägsta i Europa). Att socker gör skäl för namnet "den vita döden" råder det väl ingen tvekan om, här tänker jag bara nämna kopplingen till övervikt.

Det ska finnas synnerligen starka skäl innan vi överväger förbud eller annan styrning med syfte att minska konsumtionen av produkter som människor faktiskt vill ha. Att vänsterpolitiker vill detaljstyra oss är ingen överraskning, men att borgerliga politiker går i samma riktning är svårt att förstå och mycket beklagligt. Låt oss istället sprida det underbara svenska snuset i världen, för folkhälsans skull.

En helt annan sak är att snusare borde få sänkt skatt eftersom deras tandvårdskostnader är mycket låga och deras allmänna hälsa troligen är bättre än folkgenomsnittet. Ovetenskapligt, ja, men inte mer ovetenskapligt än Barbro Westerholms argumentation!

2 kommentarer:

  1. Håller till fullo med.
    Det finns inget skadligt i snus förutom att pumpen ökar lite i tryck, men det får man genom salt och fett också.

    Sedan får man en bättre tandhälsa genom att snusa då PH värdet i snus är svagt basiskt , runt 8.5

    Lider med Finnarna som får smuggla in sitt snus.

    SvaraRadera

Stickan's Blogg

Välkommen till Stickan's Blogg. Här kommer jag att skriva om det som intresserar mig för tillfället. I början var det mycket snus och politik men på senaste tiden har det mest varit klimat.