tisdag 17 juli 2012

Har klimatförändringen tagit semester ...

... kan man ju undra om man läser bloggar som The Climate Scam (TCS). Tyvärr är så icke fallet. På nämnda blogg kan man ändå ständigt läsa påståenden som:

"Efter femton år utan några signifikanta ökningar av den globala temperaturen", "Bristen på uppvärmning de senaste 10-15 åren", "De senaste 13-14 åren är alltså tydligt avvikande med sin avsaknad av signifikant temperaturökning"

Ser man på den första figuren (global land/hav medeltemperatur enligt GISS) är det svårt att förstå detta, temperaturen fortsätter att öka på ungefär samma sätt som den gjort sedan 70-talet. Om man 1997 beräknade trenden från 1970 kom man fram till 0.14 grader per decennium, och om man upprepar beräkningen idag har trenden ökat till 0.16 grader per decennium. Dessutom har förstås osäkerheten i trendskattningen minskat. De senaste 15 årens data har alltså säkerställt temperaturökningen ytterligare, och inget pekar på att ökningstakten minskar, tvärtom!

Visserligen kan man titta på enskilda år och säga att ingen signifikant ökning av årsmedlet skett på t.ex. 14 år men så är alltid fallet när osäkerheten i mätningarna är stor i förhållande till ökningstakten. Om man tittar på medeltemperatur per decennium vilket är vettigt när det handlar om klimat så är det ju heller ingen tvekan om att ökningen fortsätter med oförändrad styrka. Det hela handlar alltså om okunskap eller om att medvetet ha målet att förvilla. Bara namnet "The Climate Scam" visar för det första att det inte handlar om vetenskap utan om tro/ideologi. Det märkliga är att många av skribenterna på bloggen är professorer vid respektabla svenska lärosäten.

För att ytterligare illustrera temperatur-utvecklingen har jag lagt in global medeltemperatur enligt UAH (sattelitmätning) och global landtemperatur enligt CRUTEM. Slutsatsen blir densamma, uppvärmninstrenden blir allt mer säkerställd och den är inte i avtagande! Figurerna är framtagna med hjälp av WoodForTrees. Ett annat bra verktyg på nätet är denna "trend calculator".

TCS blir alltmer en blogg för haverister och konspirationsteoretiker och tonen är ofta hatisk när man hoppar på politiker, forskare eller journalister vars arbete inte uppskattas. Ett färskt exempel är hur denna DN-artikel beskrivs i TCS-artikel och kommentarer, "Bojs olidliga ohederlighet"!

Värre är det i USA där klimatforskare och deras familjer hotas: Vad sägs om följande sagt av en klimatforskare:

“When I get an e-mail that mentions my child and a guillotine,” Hayhoe says, “I sometimes want to pull a blanket over my head. The intent of all this is to discourage scientists. As a woman and a mother, I have to say that sometimes it does achieve its goal. There are many times when I wonder if it’s worth it.”'

Hela detta nummer av Popular Science har klimat som tema, det kanske finns hopp för USA ändå! Det finns ju t.o.m. republikaner som inser fakta, t.ex., här och här, "Acknowledging Climate Change Doesn’t Make You A Liberal".

Och det största hatobjekten för klimathaveristerna, klimatforskaren Jim Hansen, står väl också på den konservativa sidan rent politiskt, men låter inte detta grumla hans omdöme, hans plan för att minska fossilbränsleanvänding har ju beskrivits som "Sounds like a conservative climate plan". Hansen inser också (vilka allt fler miljöorganisationer också börjar göra) att vi behöver kärnkraft. Hansen är en hjälte, hans prediktioner för klimautvecklingen, 1981 och 1988, är imponerande och hans TED Talk är värt att titta på.

Att diskutera med de värsta AGW förnekarna (alltså de som förnekar mänsklig klimatpåverkan eller ser den som försumbar) är ju meninglöst om man tror man kan omvända dessa, men i bästa fall kan diskussionen rädda någon som ännu inte fastnat i deras "sekt".

2 kommentarer:

 1. Hej Stig,
  nu skall jag göra något som är väldigt ovanligt här på din blogg; jag skall skriva en kommentar.

  När gjordes det senast?
  Du vet kanske inte ens själv. Minnet är kort.

  Här kommer nu själva kommentaren:
  Det du skriver är trams.
  Du skriver om sådant du inte begriper dig på,
  men du bloggar om det för att verka duktig,
  en i "innegänget" i klimatalarmismen.

  Nåväl, detta är min första och enda kommentar på din blogg.
  Och kanske den enda du fått över huvud taget.
  Så mitt råd till dig, Stig, är att skriva ut, eller spara denna kommentar innan du raderar den.
  Du kommer att sakna den annars så småningom.
  En kommentar är ju i alla fall bättre än ingen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pelle, så kul med en kommentar, jag raderar inga kommentarer om de inte bryter mot någon lag förstås. Jag har ju inga ambitioner att få många kommentarer och som du kanske sett är mitt bloggande sparsamt, det kan gå halvår mellan inläggen. Det är skönt att inte få så många kommentarer för då har man ju tid att ge personliga svar, även om anonyma fegisar som du inte borde få det ...

   Jag antar att du tillhör det sorgliga gäng som frekventerar den ökända svenska klimatbloggen TCS eftersom din kommentar håller en sån låg nivå. Något innegäng strävar jag inte efter att tillhöra och jag begriper måhända inte mycket men relativt dig och dina polare i konspirationsgänget begriper jag mycket :-)

   Glad Sommar!

   Radera

Stickan's Blogg

Välkommen till Stickan's Blogg. Här kommer jag att skriva om det som intresserar mig för tillfället. I början var det mycket snus och politik men på senaste tiden har det mest varit klimat.