onsdag 3 april 2013

Yet another plot showing that global warming continuesPlease click on the image for a better view, and ... be sceptical when reading the papers, love science, avoid pseudo science.

4 kommentarer:

 1. Intressant och cool graf.

  Thomas

  SvaraRadera
 2. Intressant men jag känner inte riktigt igen dina rådata. De liknar inte riktigt HadCRUT 3 eller 4, GISS eller NCDC som dessvärre inte tycks stiga även om man räknar med en oscillation. Har du funderat över Svensmarks teori om solens magnetfälts inverkan på molnbildningen? Om han har rätt, och en hel del pekar på det, så kommer molnbildningen att öka när solen lugnar ner sig och dess magnetfält försvagas.
  Jag tror att man skall vara mycket försiktig med att vara tvärsäker när man leker med modeller som hela tiden har tvingats att anpassa sig till en bångstyrig verklighet. Hur många gånger har inte den "sanna" vetenskapen visat sig vara osann? Låt oss istället vara öppna och erkänna att vi inte vet hur mycket koldioxiden påverkar klimatet och innan vi har en aning om det så bör vi inte ge upp det samhälle vi har idag.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jo det är GISS (samt HadCrut4 och CRUTEM4) som visas, för att känna igen dem får man filtrera som jag gjort, 48 månader, se t.ex. http://woodfortrees.org/plot/gistemp/from:1970/mean:48
  Så nog stiger temperaturen, minst lika mycket som det gjort sen 70-talet. Man kan bara inte titta på alltför kort tid, vi har en liten platå just nu, men så ser temperaturserier ut.
  Solen har säkert indirekta effekter som gör att den periodiska variationen +/- 0.1 W/m^2 ska räknas upp med en faktor 1.1 - 2 men den kan aldrig förklara den temperaturtrend vi sett sen 70-talet eftersom solintensiteten inte ökat.
  Koldioxidens påverkan måste väl anses vara mycket väl underbyggd i både i fysik och genom mätningar. Om sen klimatkänsligheten är 2, 3 eller 4 grader är väl en öppen fråga men oavsett så måste vi sluta bränna fossila bränslen. Ska vi fatta beslut om framtiden bör vi väl bygga dessa på den bästa kunskap vi har idag. Att inte göra något är också ett beslut! Att ge upp "det samhälle vi har idag" behöver vi inte att göra om vi agerar klokt. Om vi inte gör något, kan det däremot bli stora konsekvenser.

  SvaraRadera
 4. Mkt intressant och val presenterat

  /Mats

  SvaraRadera

Stickan's Blogg

Välkommen till Stickan's Blogg. Här kommer jag att skriva om det som intresserar mig för tillfället. I början var det mycket snus och politik men på senaste tiden har det mest varit klimat.