torsdag 26 februari 2009

Kommunistspaning


Nu rasar (v) över "Sverigemoderaterna" och fruktar att alliansen kan tänkas komma att ta stöd av (sd) efter nästa val. Jag hoppas verkligen att vi slipper se (sd) i riksdagen men tycker inte att det är så värst mycket bättre att vi redan har (v) där.
Skolledare oroar sig över att elever sympatiserar med (sd) men det är sällan (aldrig) någon uttalar oro över elevers sympatier för (v) och andra vänstergrupperingar. Många svenska tidningar har under de senaste åren bekymrat sig över att kommunismens brott mot mänskligheten är så okänt bland svenska skolelever och krävt krafttag för att förändra detta. Samtidigt kan man då och då se insändare där kommunister försvarar t.ex. Stalins terrorregim och förminskar kommunismens brott. En insändare med högerextrema åsikter skulle aldrig komma in i samma tidningar. Det finns många exempel på denna asymmetri (Jan Myrdahl i SVTs Debatt är ett annat). Jag tar inte ställning i frågan om extrema åsikter ska släppas in i våra medier eller ej, men vilket beslut man än fattar så borde väl höger och vänster sida behandlas lika.

En av förra seklets största svenskar, Vilhelm Moberg, beskrev kommunismen som nazismens ”andlige tvillingbror” och såg ondskan var den än visade sitt fula tryne. Hans kritik mot nazismen i ”Rid i natt”, eller debattinlägget ”att stå det onda emot” med anledning av det kommunistiska hotet mot Finland, vittnar om en klarsyn och ett civilkurage utan like. När någon idag, 60 år senare, för fram motsvarande sanningar och åsikter så brukar ofelbart någon förnärmad historielös ung vänstersympatisör komma med inlägg där man anser att kommunismen inte ska skuldbeläggas, samtidigt som man försöker devalvera kommunismens brott genom att jämföra med t.ex. korståg, diverse fascistregimer och USAs krigshandlingar. Självklart har många brott mot mänskligheten begåtts under vår historia, men man kan inte försvara ett brott med att andra brott begåtts, och man bör göra upp med de största brottslingarna först. Kommunismen och Nazismen spelar i en egen division!

Sveriges skolelever bör när de lämnar grundskolan väl känna till att de ojämförligt största brotten mot mänskligheten under förra seklet begicks av två typer av regimer som hade sin grund i de kommunistiska och de nazistiska ideologierna, samt att de brott som begicks inte berodde på att något gick fel utan att det var en logisk konsekvens av de ursprungliga ideologierna. Vår nuvarande regering har försökt åstadkomma detta och numera finns läromedel rörande ”brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer” tillgängliga och nedladdningsbara på hemsidan för Forum för Levande Historia. Vänstersympatisörer har naturligtvis protesterat mot detta, vilket med all önskvärd tydlighet avslöjar deras rätta ansikte.

Jag avslutar denna kommunistspaning med att uppmana alla lärare och skolledare att se till att eleverna informeras rikligt om kommunismens brott. Denna kommunist-vaccination är sannerligen nödvändig idag då vänsterkrafterna går i en allt mer odemokratisk och våldsam riktning. Samtidigt undrar jag om t.ex. en (v) sympatiserande lärare i historia och samhällskunskap kan informera om kommunismens brott på ett riktigt sätt. Det måste vara svårt då många vänsterpartister fortfarande kallar sig kommunister och hyllar den historiskt mest blodsbesudlade ideologin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stickan's Blogg

Välkommen till Stickan's Blogg. Här kommer jag att skriva om det som intresserar mig för tillfället. I början var det mycket snus och politik men på senaste tiden har det mest varit klimat.