söndag 22 februari 2009

Rör inte mitt snus ...


Varför jagas vi snusare? Vi bidrar med alldeles för mycket pengar till statskassan och det finns inte många belägg för att snus skulle vara någon större hälsofara. Jag var på Västerås centrallasarett i veckan och konstraterade man kunde köpa allt i godisväg i sjukhuskiosken, men inte snus. Obegripligt och lite otäckt också. Jag är helt övertygad om att godis, läsk och glass påverkar svenska folkets hälsa mycket mer negativt än snus. Lägg ner folkhälsoinstitutet! Här kommer en insändare jag gjorde om snus förra året (VLT 080401) och som förtjänar att publiceras igen:

I lördagens VLT (29/3) kunde man läsa att Proaros Vård och omsorg förbjuder snus på alla sina arbetsplatser. Områdeschef Staffan Fogelberg motiverar beslutet med att snus “är lika skadligt för hälsan som tobaksrökning” och får fullt stöd av Proaros direktör, Pär Eriksson. Detta påstående är absurt och felaktigt och visar att kompetensen hos Proaros ledning är skrämmande låg och att man låtit sig manipuleras av Folkhälsoinstitutet och andra aktörer som vill detaljstyra människors liv.
Visst finns det ett flertal forskarrapporter som visar negativa hälsoeffekter av snus, men de står inte oemotsagda. Om man tar en titt på de senaste årens artiklar i Läkartidningen hittar man artiklar som exempelvis “Ökad snusning bra för folkhälsan trots risk för pankreascancer” (2007/35) och “Snusning förefaller inte öka risken för hjärt­infarkt” (2005/5). Min bestämda uppfattning är att ett snusförbud kan försämra hälsa och arbetsmiljö för många. Låt snusarna bestämma över sina liv! När det gäller hur snus uppfattas av andra så måste självklart varje yrkesman/kvinna tänka på sitt beteende och framtoning inför kunder/patienter/kollegor. Exempel på saker att tänka på är parfymanvändning, matvanor (vitlök), snus, klädsel och övrigt beteende. Min uppfattning är att snus kan skötas på ett acceptabelt sätt.
Vad blir nästa steg? Det finns mycket man kan tänkas förbjuda med hälso­skäl som motiv. Läsk, godis, alkohol, kaffe, vitt socker, vitt mjöl, cigaretter, mobiltelefoner, solarier, grillad mat, solbad, stress, övervikt, övertid. Listan kan göras mycket lång. Om Proaros fortsätter att införa förbud på lika ovetenskapliga grunder, kan vi mycket väl förvänta oss ett framtida förbud mot kaffe eftersom ofiltrerat kaffe höjer blodfetter, enligt Läkartidningen (2000/16) och varför inte tillämpa försiktighetsprincipen genom totalt kaffeförbud? Andra förslag på förbud för Proaros personal är solbränna (cancerrisk) och övervikt. I dessa fall kan man även anföra estetiska motiv.
Jag hävdar inte att snus är ofarligt, men vi kan inte förbjuda allt i vår iver att avskaffa lidande och död. Ett förbud är en drastisk åtgärd som måste vara synnerligen väl motiverat. Snusanvändning ligger inom den personliga sfären och tillhör livets goda för många människor. Ett snusförbud är kränkande för individen. Med denna typ av förbud riskerar vi i förlängningen att fåett samhälle där den personliga friheten är kraftigt begränsad, vilket kan liknas vid en diktatur. En lustig tillfällighet är att på samma uppslag som den aktuella artikeln om snusförbud står det att läsa att David Eberhard, författare till “I trygghetsnarkomanernas land”, föreläser i Stadsbiblioteket på onsdag. Denna föreläsning ordineras härmed Proaros chefer, med hopp om tillnyktring.

1 kommentar:

  1. Tja! Hittade din blogg på FB, förstår att du gillar snus:) Vi har precis spelat in en låt/video om snus. Vi heter OneEyed Crew låten heter Snus. För alla oss som älskar snus.
    Ha det bra.

    SvaraRadera

Stickan's Blogg

Välkommen till Stickan's Blogg. Här kommer jag att skriva om det som intresserar mig för tillfället. I början var det mycket snus och politik men på senaste tiden har det mest varit klimat.