onsdag 11 mars 2009

Sverige och Förintelsen


84-åriga Miriam Landau överlevde Auschwitz. Hon har bott i Sverige sedan 50-talet och har idag en pension på knappt 6000 kr i månaden. Nu har Tyskland äntligen betalat ett skadestånd på 80000 kronor till Miriam. Vad gör då Försäkringskassan? Jo man tar merparten av dessa pengar genom att reducera Miriam's pension. Om detta kan man läsa i dagens SvD.

Den senaste tiden har också många vänstermänniskor förminskat det fruktansvärda brott som förintelsen innebar. Titta bara på Birger Schlaugs blogg. På detta område finns det ju tyvärr stolta svenska vänstertraditioner att bygga på. Hur ska vi kunna vaccinera våra ungdomar mot att dras till dessa grymma ideologier när vi jämför industriell etnisk rensning med krigshandlingar utförda av demokratiska stater? Olof Palme's berömda tal från julen 1972 citeras nu i stor skala i bloggvärlden, med tillägget Gaza. Demokratier kan också göra fel och ska då kritiseras eller fördömas, men vissa ord och jämförelser ska användas med största försiktighet.

I samband med den nyligen spelade tennismatchen i Malmö har också många otäcka antisemitiska stämningar kommit upp till ytan. Sverige förtjänar nog den kritiska debattartikel som publicerades i Jerusalem Post även om ordet apartheid inte riktigt passar in i beskrivningen av Sverige. Var rädd om orden!

Eller är det jag som är tokig, kan jag tänka och tycka så fel? För säkerhets skull såg jag i dagarna om filmerna Anne Frank's Dagbok och Schindlers list som jag har på DVD. Nej det är inte jag som är tokig! Jämförelserna är absurda, både 1972 och 2009. Ibland skäms man att man är svensk!

Göran Rosenberg i DN om orimliga jämförelser.

3 kommentarer:

 1. Alla pengar som invandrare får som pension tas av svenska staten till 100%! (Hon måste vara ett undantag, som får en del.)

  Jag känner en f.d. rektor. Hela hans pension från USA
  dras av -- vad han får är resten av hans futtiga svensk pension.

  Ty, som alla invandrare, har han ju inte full pension pga
  att han har inte arbetat i Sverige hela livet.

  Fair play! Eller hur!

  Sverige borde skämmas! Pensionen i USA, för övrigt,
  är ju skattefritt!

  Gamla kan likväl hoppa från en klippa, som vanligt.

  SvaraRadera
 2. Och så lite korrekt historia...

  http://alazerius.wordpress.com/2009/05/21/sionistkritiken-gor-framsteg-intervju-med-lasse-wilhelmson-ii/

  SvaraRadera
 3. Pension är intjänad under arbetslivet. Har man inte arbetat får man ett bidrag som kallas garantipension, alldeles oavsett arbetsinsats. Detta bidrag minskas ju givetvis om man har en pension från annat håll på samma sätt som man inte kan ha arbetsinkomster och försörjningsstöd samtidigt. Även skadestånd omfattas avdessa regler eftersom det inte är rimligt att samhället skall försörja den som har egna medel, oavsett hur vederbörande har fått dem.

  SvaraRadera

Stickan's Blogg

Välkommen till Stickan's Blogg. Här kommer jag att skriva om det som intresserar mig för tillfället. I början var det mycket snus och politik men på senaste tiden har det mest varit klimat.