torsdag 12 mars 2009

Snusofobi


Ny artikel på Newsmill:
STIG O MOBERG OM FRITT FORUM

Bekämpa snusofobin!

Trots många försök att påvisa betydande hälsorisker kopplade till snusanvändning, finns fortfarande endast svaga indikationer. Ändå fortsätter Sveriges politiker, ivrigt påhejade av Folkhälsoinstitutet, sin hetsjakt på oss snusare. Denna yttring av hälsomani är, förutom att vara vetenskapligt tveksam, också ett hot mot den personliga friheten.

Det senaste exemplet är en debattartikel i Svenska Dagbladet (3/3). Där kräver ett antal nuvarande eller före detta riksdagskvinnor, med Barbro Westerholm i spetsen, nya krafttag mot rökning och snusning. Trots att Sverige har en internationellt sett låg andel rökare, har jag ändå en viss förståelse för åtgärder som minskar rökningen. När det gäller snuset är det en helt annan sak. Det är ovetenskapligt och ohederligt att dra snus och cigaretter över samma kam. Det finns fortfarande väldigt svaga bevis för snusets farlighet. Även om snuset har en viss hälsopåverkan, vilket det naturligtvis har, så finns det ingen anledning för klåfingriga politiker att lägga sig i vårt snusande. Dessutom röker vi svenskar mindre än de flesta andra européer och detta kan naturligtvis till en viss del förklaras av vår höga snuskonsumtion. Åtgärder som minskar snusningen riskerar snarare därför att försämra vår hälsa.

Under lång tid var våra snusdosor märkta med cancervarningar. Dessa är nu borttagna eftersom det var ett påstående utan grund. På senare tid har man hittat svaga samband mellan cancer i bukspottkörteln och snusning. Motsvarande samband kan även hittas mellan sockerkonsumtion (exempelvis socker i kaffet eller två glas läsk om dagen) och cancer i bukspottkörteln. Om någon slutar snusa så är det mycket sannolikt att dennes sockerkonsumtion ökar och cancerrisken skulle därmed vara oförändrad, om vi nu antar att de fåtaliga studierna gällande snusets risker är riktiga. Dessutom har Sverige, med sin höga snuskonsumtion, en minskande och låg frekvens av cancer i bukspottkörteln, faktiskt en av de lägsta i Europa. Detta argument mot snusning har ett löjets skimmer över sig!

Varför denna jakt på snusare när det finns så många andra företeelser som skulle kunna bekämpas, i de flesta fall med bättre vetenskaplig underbyggnad? Är det snusets proletära förankring som gör att vår elit så enkelt och respektlöst vill ingripa? Lagar och skatter som minskar vår konsumtion av t.ex. läsk, godis, socker, vitt mjöl, kaffe, grillad mat eller solbad skulle lika gärna kunna motiveras för att förbättra folkhälsan. Men att göra detta skulle vara precis lika fel! Bra forskning och information räcker långt, men därefter får var och en göra sitt val. Allt detta tillhör den personliga sfären och för många människor även livets goda.

Det ska finnas synnerligen starka skäl innan vi överväger förbud eller annan styrning med syfte att minska konsumtionen av produkter som människor faktiskt vill ha. Att vänsterpolitiker vill detaljstyra oss är ingen överraskning, men att liberala politiker går i samma riktning gör mig djupt beklämd!OM FÖRFATTAREN

Stig Moberg är en erfaren snusare, civilingenjör och forskare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stickan's Blogg

Välkommen till Stickan's Blogg. Här kommer jag att skriva om det som intresserar mig för tillfället. I början var det mycket snus och politik men på senaste tiden har det mest varit klimat.