onsdag 4 mars 2009

Till alla pirater


Jag kan hålla med er om att musikindustrin varit långsam att anpassa sig till den nya tekniken, men oavsett deras fel och brister så kan det väl aldrig vara rätt att stjäla musik eller andra konstnärliga verk? Vem vill satsa miljoner på en storfilm eller flera år av sitt liv på att skriva en roman om det blir legalt att kopiera dessa utan att betala. Ska vi aldrig mer få uppleva storfilmer som "Sagan om ringen"? Varför ska man inte kunna tjäna sitt uppehälle som författare, filmskapare, skådespelare eller musiker? Det vimlar av idiotiska diskussionsinlägg av typen "Vem har tutat i folk att de ska kunna leva på sin musik?". Vilket förakt mot våra konstnärer! Varför ska man kunna försörja sig på att vara sjuksköterska, fabriksarbetare, vaktmästare, ingenjör, programmerare eller lärare då? Vad är skillnaden? Den immateriella andelen av allt som vår industri producerar ökar hela tiden och konstnärliga immateriella verk skiljer sig inte från de industriella immateriella produkterna i någon större utsträckning. Äganderätten är grundläggande för vår välfärd och försörjning och upphovsrätten är bara en annan sorts äganderätt. Klart att upphovsrätten måste anpassas till teknikutvecklingen, men att detta tar tid kan aldrig rättfärdiga stöld. Bra kultur (musik, filmer, böcker etc) är för mig något av det bästa som finns i livet och betyder mer än väldigt många materiella produkter. Varför föraktar ni de människor som skapar detta fantastiska, som tillför så mycket till allas våra liv? Socialister har alltid haft svårt för att respektera äganderätten så att vänsterpirater finns överraskar mig inte men det är sorgligt att så många liberala, för övrigt vettiga människor, ställer sig på piraternas sida .....

11 kommentarer:

 1. Först av allt. Musikbranschens omsättning i pengar har varit större än någonsin de senaste åren. CD-skivornas försäljning har minskat. Inte så konstigt dock, när kasettbanden kom så slutade även där föregående teknik att sälja bra (newsflash). Konserter och merchandise säljer mer än någonsin. Pengar till upphovsmännen ökar, det minskar till skivbolagen.

  Sedan angående filmerna. Hollywood rapporterade år 2008 en vinst på 9.9 miljarder dollar internationellt. På bio endast. Och då är inte ens det inräknat hur mycket som de tjänade i USA.

  Datorspelsbranschen här i Sverige rapporterade en ökning på 34% sålda spel. 7,7 miljoner spel. Och då är inte konsoler inräknade.

  Allt detta TROTS finanskris.

  Det finns så mycket man kan säga om detta men jag tror du förstår vad jag menar här.

  Skriv gärna en kommentar på min blog om du vill så kan vi föra vidare diskussionen där. Vi pirater har faktiskt opartisk fakta att komma med.

  SvaraRadera
 2. Ok, ICA handlarna tjänar miljoner, alltså är det rätt att stjäla mjölk!

  SvaraRadera
 3. LOL. Copyrighten inskränker just din heliga äganderätt. För du köper musik/film/whatever och får inte göra vad du vill med den.

  Copyright belönar dessutom samma arbeta oändligt länge (man får nog vara naiv som bara den för att tro att den inte kommer bli förlängd igen). Alla de andra du nämnde jobbar VARJE dag och får lön en enda gång får utfört arbete. Ingen av de får betalt för vad de gjorde 30 år sedan.

  Så frågan är varför är musiker och filmskapare (eller rättare sagt deras industri) så speciellt att den ska få ha monopol och få ersättning i all oändlighet?

  SvaraRadera
 4. Om ett företag satsar 100 miljoner på att låta 100 programmerare skapa en mjukvaruprodukt under ett års tid då? Ska man inte få sälja den produkten så länge någon vill ha den för att förhoppningsvis få igen pengarna plus lite eller mycket vinst? Det är ingen skillnad om en ensam författare/musiker satsar ett års arbetstid på att skriva en bok / spela in en skiva? Kära Pirater - Era argument suger!

  SvaraRadera
 5. jag håller med dig Stikkan, argumenten du får in suger. Den som satsar tid/pengar/energi på att skapa något tar en risk - för många blir vinsten ... NADA. De som skapar nåhot attraktivt, nytt och intressant tror jag att de flesta tycker ska belönas! Sen ska naturligtvis vår lagstiftning följa med i teknikutvecklingen vilket inte är lätt alla ggr. Skål för mer immateriellt värde skapat av kreativa mäniskor - inklusive ingenjörer som skapar värde i nytänkande och uppfinningar som går att kommersialisera.

  SvaraRadera
 6. Tjena Stickan, svarade på din kommentar på min blog.

  SvaraRadera
 7. alla kan inte överleva. visst satsar artister och går all in, och väldigt många lever gott. andra konkurreras ut. that's life! precis som så många "vanliga" företag ständigt går i konkurs... om artister ska jämföras med andra branscher så ska det göras ordentligt!

  SvaraRadera
 8. dt är ju uppladdarna dom ska stämma, ja några av er kanske tänker "men det är lättare och snabbare att bara stämma dom som håller i sidan" thats where you're wrong, its not supposed to be easy, its supposed to be hard, if u want something done u better do it yourself and make sure you dont take the easy road. om dom stämmer en 'välkänd' uppladdare kommer antalet folk som laddar upp dramatiskt att reduceras. självklart kommer det finnas folk som laddar upp, även om dom lyckas med denna stämningen vilket jag tvivlar på så finns det många många fler sidor man kan ladda ner ifrån

  SvaraRadera
 9. Jag stödjer TPB, för jag tycekr det är ett bra sätt att prova program, spel och lyssna igenom skivor innan man köper dom. det har sparat mig en massa pengar ivf. jag tycker att om man har provat ett tex. program, som man tycker är bra, ska gå köpa det programmet. I demos och "trial" versioner så får man oftast inte prova alla funktioner som programet igentligen har. alla vet att "fildelning" är fel och jag vet att det finns folk som tjänar pengar på det, (borde buras in), jag tycker att man kanske borde bädda in i filen att den tas bort efter 30 dagar, så kanske folk gör som jag testar och köper.

  -bara en tanke- mvh Mr Magoo

  SvaraRadera
 10. Använd gärna källor som stödjer dina åsikter =)

  SvaraRadera
 11. Olaglig fildelning är mycket riktigt stöld av upphovsrättsligt material, men att sätta dit enskilda fildelare leder nog inte till någon större lösning av kärnproblemet (säkra intäkterna). Om musikbranchen vill säkra denna inkomst säger jag att det enda rätta är att utöka produktportföljen med produkter i Spotifys anda. Finns ett lagligt gratis alternativ till fildelning kan inte motståndarna hävda det som argument. Tänk även Spotify ur ett musikförlags synvinkel, för en skiva får förlaget in en relativt hög engångsintäckt på vid försäljningen, men modellen enligt Spotify ger en liten summa pengar varje månad för utlåning av samma produkt om och om igen (lägg märke till att Spotify kan tjäna mer än 99kr/mån/kund på gratisvarianten om de säljer reklamannonser för högre summor).

  SvaraRadera

Stickan's Blogg

Välkommen till Stickan's Blogg. Här kommer jag att skriva om det som intresserar mig för tillfället. I början var det mycket snus och politik men på senaste tiden har det mest varit klimat.